Guffis eksem-apotek

Tänkte skriva om hur jag gör med Guffis eksem och vad jag använder för att skydda och hjälpa honom. Börjar med det vi använt oss av under längre tid och slutar med det som jag testar för första gången i år. Vad jag tänker på när jag väljer pro­dukter osv är att det ska vara så natur­ligt som möj­ligt, Guffi hud är känslig och även insidan, magen, tar­marna och immun­för­svaret, tror jag och därför vill jag behandla med så bra pro­dukter som möj­ligt med natur­ligt innehåll.Eftersom vi har bytt miljö några gånger är det svårt att veta exakt om det är miljön eller de nya pro­duk­terna som gjort skillnad, för­hopp­ningsvis en kom­bi­na­tion. Det blåser rätt mycket där han står nu eftersom det är så pass platt och även om de har lite träd i hagen är det ingen skog som stoppar vinden. Förra som­maren var också väl­digt regnig och blöt, jag hoppas på en tor­rare sommar i år.

Först och främst, täcke och huva. Han vägrar ha på sig rik­tiga eksemhuvor, dom åker av på en gång. Istället använder jag flug­huvor men öron och helst hål för manen, annars gör jag ett eget. Syma­skinen står i stallet reda för att användas när det blir hål någonstans.

Jag smörjer in hår­botten i man och svans med Leovet Bio-skin oil. Det är mycket bil­li­gare att beställa utom­lands än i Sve­rige. Ibland använder jag även detta i ansiktet, öronen och virvlar när han blir torr även där. Jag smörjer ordent­ligt en gång i veckan eller efter regn och vid behov när han känns torr.

I ansiktet, öronen och skapet kan han som sagt bli torr och få sår. Jag brukar använda lite olika pro­dukter där, det beror på om det bara behövs skyddas eller blivit ordent­liga sår.

 • Zink­salva från Bar­nängen. Otro­ligt bra salva jag bör­jade med förra året och aldrig tänker sluta med. Den är dryg, sitter kvar i över ett dygn och läker sår rik­tigt bra. Använder den även på sår som inte har med eksemen att göra.

 • Skil­ling­aryd Fyra-ess häst­salva. Den skyddar bra mot insek­terna eftersom den inne­håller tjära men läker inte sår så bra. Dess­utom är jag lite för­siktig med den när solen gassar som värst eftersom jag hört att de kan få brännsår av just tjäran.

 • Helosan. Ja, det vet väl det flesta vad det är. Den har lite samma egen­skap som zink­salvan, men håller inte lika länge och är inte alls lika effektiv. Den är mest ett kom­pli­ment till både Zink­salvan och Fyra-ess om det är stora områden de där var­maste soli­gaste dagarna.

 • Och som sagt, Leovet Bio-skin oil när huden blir torr.

Flug­medel, ja vad fun­gerar egent­ligen? Jag har provat rätt många, Absor­bine Ultra-shield har jag använt ett tag men tyckte inte det fun­gerat så bra som många säger. Förra som­maren pro­vade jag Prob som­mardeo som man blandar ut med vatten och det är det mest effek­tiva jag provat. Eftersom även myggen älskar mig så använder jag MyggA spray. Det är väl­digt synd att dom inte till­verkar stora flaskor till hästar för det fun­gerar verk­ligen på mig.

Guffi har ätit St Hip­polyt Hes­tamix i lite över 1,5år nu sedan vi flyt­tade från Sundsvall. Jag hoppas att det hjälper, men det är ett bra foder som Guffi gillar oav­sett. Han har också fått Kiselgur i när­mare 2 år, främst för sina dåliga hovar, men det ska vara bra för bättre hårrem också. Han har också fått lin­frö­olja i två år.

I år provar jag fyra nya saker/produkter. Den första är ett hals­band mot insekter som jag nämt i ett tidi­gare inlägg. Förra året var han väl­digt orolig med huvudet, trotts huva och flug­medel, och ska­kade bort insekter nästan kon­stant ute i hagen. För­hopp­ningsvis får det sitta kvar på honom och jag hoppas det hjälper.

En annan sak är Zink. Jag pra­tade med min equi­te­ra­peut som sa att det brukar dom reko­men­dera från St Hip­polyt mot eksem, så det testar jag i år. Eftersom Zink inte är någon quickfix så kanske det inte syns någon skillnad förän nästa år. Eftersom zink­salvan fun­gerar så bra på utsidan hoppas jag att zinken även gör det på insidan.

Sam­ti­digt som jag beställde Bio-skin beställde jag också Leovet No-rub. Dessa två ska tyd­ligen kompli­tera varandra och jag hoppas det ger någon effekt. Det är en genom­skinlig vätska som är lätt att gnugga in i hår­botten. Jag har också köpt ett schampoo, Coal Tar, Neem & Teas Tree från Hilton Herbs  som jag har tvättat honom med en gång och tyckte det var väl­digt lätt använt och drygt. Dess­utom lämnar det kvar en doft som påminner om flug­medel och ska skydda lite även efter tvätt.

IMG_06622 svar till “Guffis eksem-apotek”

 1. Birgit skriver:

  Hej, testar gurk­meja till min häst . Så här långt är hon besvärsfri 🙂 Har dock inte vågat låta henne gå utan eksemtäcket. Ett expri­ment som jag hoppas mycket på ..

  • Frida Bennerman skriver:

   Hoppas det fun­gerar! Var köper du gurk­mejan? Jag har bara en liten krydd­burk från mat­af­fären för att han ska tappa vin­ter­pälsen for­tare, men det blir väl­digt många burkar och säkert dyrt i längden 🙂